Cidade de Deus/ City of God/ Η πόλη του θεού

Μια συγκλονιστική εικόνα της ζωής στις βραζιλιάνικες παραγκουπόλεις, όπου κυριαρχούν η βία και το έγκλημα, δοσμένη με δύναμη, γοργό ρυθμό και πολύ καλές ερμηνείες.

Σκηνοθεσία: Φερνάντο Μεϊρέλιες και Κάτια Λουντ
Σενάριο:   Μπραούλιο Μαντοβάνι
Ηθοποιοί:
Ματέους Ναχτεργκέλε, Αλεχάντρο Ροντρίγκεζ, Λέαντρο ντα Χόρα και Τζόιναθαν Χααγκένσεν

Δυο φίλοι μεγάλωσαν μαζί στην ίδια κακόφημη γειτονιά του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Όμως  διάλεξε ο καθένας διαφορετικό δρόμο. Ο ένας γίνεται φωτογράφος και ο άλλος έμπορος ναρκωτικών.Cidade de Deus - Η Πολη του Θεου, του Fernando Meirelles. H ταινία που προκάλεσε τη δήλωση του πρόεδρου της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva ότι “αποτελεί πράγματι την κραυγή της χωράς για αλλαγή”

Κάμερα ξέφρενη, αληθινή σκηνοθετική ακροβασία με αρωγό ένα μοντάζ κοφτερό σαν  μαχαίρι. Εκατοντάδες ερασιτέχνες παιδιά, ενός καταχθονίου Θεού, περιγράφουν ανατριχιαστικά την χωρίς επιλογή επιβίωση μεταξύ της κάνης του αντίπαλου και της λαίλαπας του Νόμου.Ο Μεϊρέλιες στήνει μια ιδιαίτερα βίαιη, από την οποία δεν λείπει και κάποια τρυφερότητα, ταινία γύρω από το θέμα της ενηλικίωσης στις φτωχοσυνοικίες του Ρίο, χρησιμοποιώντας ένα γρήγορο ρυθμό, ρεαλιστικό φωτισμό και κάμερα στο χέρι, για να κάνει όσο το δυνατό πιο αυθεντική την ιστορία του, ιστορία που διανθίζει με χιούμορ (συχνά μαύρο).
Η Πόλη του Θεού παίζει σημαντικό ρόλο στην ταινία, γίνεται ακόμη ένας από τους χαρακτήρες, ενώ οι νεαροί γκάνγκστερ απεικονίζονται όπως ακριβώς είναι στην πραγματικότητα: σκληροί, αδίστακτοι, πρόσωπα που προσπαθούν ν' αλλάξουν τη ζωή τους με το μόνο τρόπο που γνωρίζουν, παίζοντας το παιχνίδι του «κατεστημένου», λαδώνοντας τους αστυνομικούς για να μπορούν να διακινούν άνετα τα ναρκωτικά, ξέροντας ότι μπορεί από λεπτό σε λεπτό να σκοτωθούν.

https://youtu.be/dcUOO4Itgmw

Στην «Πόλη του θεού» όπως αποκαλούν το γκέτο διπλά στο λαμπερό Rio de Janeiro, οπού οι κάτοικοι ζουν χωρίς ηλεκτρικό και δρόμους, η βία, οι συμμορίες και τα ναρκωτικά έχουν πάρει την θέση της αστυνομίας. Ομάδες ανηλίκων παιδιών τρομοκρατούν την περιοχή, κλέβουν, σκοτώνουν και παίρνουν στα χεριά τους την εξουσία. Εκεί ο οκτάχρονος Μπουσκαπέ ή «Ρουκέτα» ανακαλύπτει πως είναι ξεχωριστός από τους υπόλοιπους, αγαπάει την φωτογραφία και θέλει να ξεφύγει. Η ζωή όμως τα φέρνει διαφορετικά… Ο νεαρός Μπουσκαπέ μένει στο γκέτο για πολλά χρόνια ακόμα και διηγείται την ιστορία των συμμοριών και κυρίως του αδίστακτου με πραγματικά δολοφονικά ένστικτα Lil’Ze που γίνεται αρχηγός της πόλης.

Ένα θέμα-ταμπού με πολλούς να το προσπερνούν, είτε να ασχολούνται επιδερμικά… Εμπνευσμένη από τα βιώματα αληθινών προσώπων και την ζωή στις φαβέλες του Ρίο ντι Τζανέιρο
Βασισμένο στη νουβέλα του Paulo Lins ο οποίος πέρασε τα νιάτα του στο γκέτο και θυσίασε οκτώ χρόνια για την αποταμίευση των εμπειριών του εξιστορεί μια από τις πιο σκληρές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ! Σκληρή περισσότερο για την ωμότητα των εικόνων της και κυρίως του περιεχομένου της, παρά με βία για την βία.

https://youtu.be/AxibdhV8LPc

Η ταινία ήταν υποψήφια για 4 Όσκαρ μεταξύ των οποίων και αυτό της καλύτερης σκηνοθεσίας. Επίσης, κέρδισε συνολικά 55 βραβεία και 25 υποψηφιότητες σε άλλα φεστιβάλ.

Copyrights @ SEO By προώθηση ιστοσελίδων | Design By κατασκευή ιστοσελίδων