Θεματολογία καταναγκαστικών πράξεων - Κλείνοντας τον κύκλο της Ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής

Κλείνοντας την όλη και εκτενή θεωρητική αναφορά στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, και αμέσως μετά την εκτενή αναφορά στην θεματολογία των ιδεοληπτικών σκέψεων σε γενικές γραμμές, θα αναφερθώ τελειώνοντας και κλείνοντας τον κύκλο της συγκεκριμένης νόσου στις καταναγκαστικές τελετουργίες, που οι αντίστοιχες περασμένες ιδεοληψίες υποκινούν.
  1. Καταναγκασμοί καθαριότητας: Ηροδότου μήνες από ιδεοληψίες μόλυνσης πλύση και αντισηψία των χεριών και του σώματος, μαχαιροπήρουνων, για των επίπλων, ρούχων και εσωρούχων και συχνή καταστροφή τους ως μη επιδεχόμενων επιπλέον καθαρισμού. Λήψη δραστικών μέτρων αποφυγής και πρόληψης κάθε επαφής με εστίες μολύνσεως, τελετουργίες περιποίησης σώματος και ένδυσης.

  2. Καταναγκασμοί ελέγχου: Υποκινούμενες από τις ιδεοληψίες αμφιβολίας και αβεβαιότητας, τελετουργίες ελέγχου κλεισίματος παραθύρων, πορτών, κλειδαριών, ελεγχος ηλεκτρικών διακοπτών κ.ά.

  3. Καταναγκασμοί επανάληψης: Ανάγνωση ξανά και ξανά ή επανασυγγραφή κειμένων, γραμμάτων και τα λοιπά, επανάληψη φράσεων ή λέξεων, αυστηρή επανάληψη των ίδιων καθημερινών δραστηριοτήτων, επανάληψη κινήσεων με ειδικό " μαγικό" περιεχόμενο, δηλαδή κινήσεων που αν δεν πραγματοποιηθούν με τον συγκεκριμένο αυστηρά προκαθορισμένο τρόπο θα επιφέρουν ποικίλα " δεινά" στο ίδιο το άτομο ή συχνότερα σε άλλα αγαπημένα του άτομα.

  4. Καταναγκασμοί τάξης: Υποκινούμενη από ιδεοληψίες ευταξίας και συμμετρίας, διευθέτηση αντικειμένων βάση αυστηρά προκαθορισμένων κανόνων.

  5. Καταναγκασμοί συλλογής αντικειμένων δίχως καμία σπουδαιότητα.

  6. Καταναγκασμοί ερωτήσεων ή εξομολογήσεων υποκινούμενες από ιδεοληψίες αμφιβολίας ή ενοχής.

Copyrights @ SEO By προώθηση ιστοσελίδων | Design By κατασκευή ιστοσελίδων