Ιδεοληπτική θεματολογία



Συνεχίζοντας την οριζόντια επέκταση μου όσον αφορά στο θέμα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής θα προσπαθήσω να προβώ σε μία ταξινόμηση με βάση την θεματολογία τους, δίχως ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η συγκεκριμένη θεματολογία εξαντλείται στον παρακάτω κατάλογο.
1. Ιδεοληψίες επιθετικότητας: Τέτοιες όπως απώλειας ελέγχου εαυτού και πρόκλησης κακώσεων στον εαυτό ή σε συνανθρώπους, εκφοράς βωμολοχιών ή ύβρεων, τέλεσης κλοπών, η πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών εξ αμελείας σε συνανθρώπους. Σε γενικές γραμμές το άτομο βιώνει συνεχώς τον φόβο της απώλειας του αυτοελέγχου του και την άσκηση οποιασδήποτε σωματικής βίας σε συνανθρώπους του.
2. Ιδεοληψίες μόλυνσης: Βασανιστική υπερβολική νοητική ενασχόληση με το ενδεχόμενο μόλυνσης από ρύπους, ακαθαρσίες ή μικροοργανισμούς και επακόλουθης νόσησης.
3. Ιδεοληψίες σεξουαλικότητας: Βασανιστική νοητική ενασχόληση με διαστροφικές σεξουαλικές σκέψεις- ιδέες, εικόνες- και / οι παρορμήσεις- αιμομικτικές, παιδεραστικές, ομοφυλοφιλικές ή σαδομαζοχιστικές ο αντιβαίνουν και αντιστρατεύονται την προσωπικότητα και τις ηθικές αξίες του ατόμου.
4. Ιδεοληψίες συλλογής, διατήρησης και αποθήκευσης αχρήστων πραγμάτων- παλιές εφημερίδες, παλιά είδη ρουχισμού και άλλα.
5. Ιδεοληψίες θρησκευτικότητας ή ηθικότητας: Ιδεοληψίες ενδεχόμενης απώλειας ελέγχου και εκφοράς θρησκευτικών βλασφημιών η τέλεσις ιερόσυλων πράξεων, ατέρμονος ηθικός έλεγχος σκέψεων και/ή συμπεριφορών και τα λοιπά.
6. Ιδεοληψίες τάξης και συμμετρίας: Ανορθολογική, δυσάρεστη ακατανίκητη απαίτηση διευθέτησης αντικειμένων κατά συμμετρικό τρόπο, πολλές φορές με τη συνακόλουθη σκέψη οτι, σε αντίθετη περίπτωση, θα υποστεί βλάβη κάποιο οικείο άτομο(μαγική σκέψη των ιδεοληπτικών ασθενών)
7. Ιδεοληψίες σωματικής ακεραιότητας: Παθολογική ανησυχία για επικείμενη η λανθάνουσα αρρώστια ή για αντιαισθητική εμφάνιση σώματος, ιδιαίτερα του προσώπου
8. Άλλοι θεματική τύποι ιδεοληψιών:
- παθολογική αμφιβολία και φόβος προσωπικής ευθύνης για κάποιο τρομερό συμβάν
- ανάγκη γνώσης ή ανάμνησης
- φόβος του ατόμου να μιλήσει για ορισμένα θέματα
- φόβος του ατόμου μήπως δεν πει ακριβώς το σωστό
- φόβος απώλειας πραγμάτων
- αριθμολογικη ενασχόληση, με επιλογή συνήθως τυχερών και άτυχων αριθμών, μερικές φορές ενασχόληση με διάκριση τυχερών και άτυχων χρωμάτων
- ενασχόληση με προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες
- νοητικός μηρυκασμός ήχων, λεκτικών εκφορών ή μουσικών θεμάτων
Copyrights @ SEO By προώθηση ιστοσελίδων | Design By κατασκευή ιστοσελίδων