Σεξουαλικές δυσλειτουργίες - Στυτική δυσλειτουργίαΣεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι διαταραχές που σχετίζονται με προβλήματα στην σεξουαλική απόκριση. Σε αυτή τη γενική κατηγορία ανήκουν οι διαταραχές της επιθυμίας, όπως η αποστροφή προς τη σεξουαλική δραστηριότητα και η υποτονική σεξουαλική επιθυμία, καθώς και τα προβλήματα οργασμού, όπως η πρόωρη εκσπερμάτωση στους άνδρες και ο ανεσταλμένος οργασμός στους άνδρες και στις γυναίκες. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε δύο διαταραχές.
1. Τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και
2. Τη διαταραχή, που είναι γνωστή ως κολεόσπασμος, στις γυναίκες
Τα δύο αυτά προβλήματα που παρεμποδίζουν ή δυσκολεύουν σε σημαντικό βαθμό τη σεξουαλική πράξη.
Στυτική δυσλειτουργία
Σύμφωνα με τα κριτήρια της κλινικής ψυχοπαθολογίας, προκειμένου να δοθεί η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας απαιτείται επίμονη ή υποτροπιάζουσα αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης επαρκούς στύσης μέχρι την ολοκλήρωση και το πέρας της σεξουαλικής δραστηριότητας, η οποία προκαλεί έκδηλη ενόχληση ή διαπροσωπικές δυσκολίες. Πρόκειται για μία σχετικά κοινή διαταραχή, ιδιαίτερα μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ανδρών, παρόλο που μπορεί επίσης να παρουσιαστεί και σε νεότερους. Έχει αναφερθεί ένα ποσοστό επικράτησης 7% στους άνδρες ηλικίας από 18 έως 29 ετών, αντίστοιχα τα ποσοστά επικράτησης σε ηλικίες μεταξύ 30 με 39 ετών είναι στο 9%, στις ηλικίες 40 με 49 είναι 11%, ενώ στις ηλικίες 50 με 59 είναι 18%.
Μερικά από τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας είναι οργανικά. Μεταξύ αυτών: Η υψηλή αρτηριακή πίεση, και η μακροχρόνια επίδραση ουσιών όπως το αλκοόλ, η ηρωίνη, η μαριχουάνα και το κάπνισμα.
Ωστόσο, σε μία έρευνα που έγινε το 1970, εντοπίστηκαν οργανικά αίτια μόνο στους 7 από τους 213 άνδρες που εξετάστηκαν. Τα πιο συχνά αίτια του προβλήματος φαίνεται ότι είναι ψυχολογικής φύσης και σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με την κατάσταση.
Άμεσα σχετιζόμενα αιτία: Άγχος απόδοσης, έλλειψη επαρκούς ερεθισμού, προβλήματα στη σχέση, έλλειψη οικειότητας με τη σύντροφο, κακή επικοινωνία ζεύγους.
Έμμεσα σχετιζόμενα αιτία: Τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία, ανεπίλυτα ζητήματα προσκόλλησης στη σύντροφο ή τους γονείς, θέματα σεξουαλικής ταυτότητας ή θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού.
Το πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας είναι δυνατό να θεραπευτεί, όπως και όλες οι υπόλοιπες σεξουαλικές διαταραχές, στην παρούσα φάση μιλάμε για σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ως υποκατηγορία αυτών, με τη χρήση απλών συμπεριφοριστικών και φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Κάποιες βασικές θεραπείες αυτής είναι: Μείωση του άγχους και απευαισθητοποίηση, εφαρμογή διαφόρων γνωσιακών τεχνικών, διαπροσωπικές παρεμβάσεις και τέλος, ιατρική προσέγγιση.
Πιο συγκεκριμένα για τη μείωση του άγχους και την απευαισθητοποίηση, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μία πιο δομημένη προσέγγιση, η οποία είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρύνει το στρες από τη σεξουαλική πράξη. Οι γνωσιακές τεχνικές αφορούν σε αρκετά σεμινάρια με ικανοποιητικό θετικό αποτέλεσμα, στα οποία παρέχεται η κατάλληλη ενημέρωση για σεξουαλικά θέματα, ενώ γίνεται αμφισβήτηση των δυσλειτουργικών παγιωμένων τρόπων σκέψης του ατόμου. Οι διαπροσωπικές παρεμβάσεις περιστρέφονται γύρω από τρεις τομείς που θέτουν στο επίκεντρο τους, και αυτοί οι τομείς είναι οι εξής: Ζητήματα θέσης και κυριαρχίας, οικειότητα και εμπιστοσύνη, απώλεια σεξουαλικής έλξης. Οι ειδικοί της συγκεκριμένης προσέγγισης του προβλήματος θεωρούν ότι κάθε ένας από αυτούς τους τομείς μπορεί να παίξει περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό ρόλο στο ιστορικό της σεξουαλικής σχέσης. Έχει φανεί ότι μία παρέμβαση εστιασμένη σε αυτούς τους παράγοντες οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα για το 70% των ζευγαριών. Τέλος όταν μιλάμε για ιατρική προσέγγιση ουσιαστικά αναφερόμαστε σε διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες και διάφορες ιατρικές παρεμβάσεις για την στυτική δυσλειτουργία.
Copyrights @ SEO By προώθηση ιστοσελίδων | Design By κατασκευή ιστοσελίδων